Een alcoholvrije middag met veel saambuusa’s

De ene noemt het een aanvulling op Haarlem Culinair, de ander een tegengeluid. Op een paar honderd meter van de Grote Markt vond zondagmiddag een sociaal alternatief plaats voor het eetfestijn.

De verscheidenheid aan sociale clubs is groot op deze markt. Neem de Stichting Somaliërs Haarlem & Omgeving (SSHO), die bezoekers deze middag met succes verleidt om een saambuusa te proberen: filodeeg gevuld met onder meer gehakt en koriander. Mahad Ahmed wil zijn organisatie graag onder de aandacht brengen. Hij kwam als jonge twintiger in 1990 naar Nederland en merkte dat integreren nog niet zo makkelijk is. „Ik mag mezelf ervaringsdeskundige noemen.”

De SSHO wil volgens hem vooral ’verbinden’. „Bijdragen aan een positiever beeld over vluchtelingen. Wij proberen nieuwkomers ook op weg te helpen, bij het vinden van werk of kinderopvang. Ik merk dat ze vaak angst hebben voor de nieuwe wereld waarin ze zijn beland. Hun manier van communiceren is vaak heel anders dan de Nederlandse.”
Zo gaat het nogal eens mis als ze naar een huisartsenpraktijk bellen. „Dan gaat de assistent allerlei vragen aan ze stellen om beter te kunnen helpen. Maar Somaliërs krijgen dan het idee dat ze niet serieus worden genomen. Ze willen meteen de dokter spreken of een doorverwijzing naar het ziekenhuis. Wij zijn ervoor om misverstanden weg te nemen.”

Syriërs
Ahmed benadrukt dat de deur van het ontmoetingscentrum van zijn stichting (aan de Floris van Adrichemlaan in Schalkwijk) niet alleen openstaat voor Somaliërs. Er komen ook vaak Syriërs en Eritreeërs over de vloer. Die lopen uiteraard tegen dezelfde gecompliceerde wetgeving aan in Nederland. ,,Zoals bij het starten van een restaurant. In Groot- Brittannië of de VS open je morgen de deur als je wilt beginnen. In Nederland kan dat niet, door alle regels die er zijn. Dat is lastig.’’

Bron: Haarlems Dagblad
Artikel (premium): https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20220807_66884786
Journalist: Arnold Aarts
Foto: United Photos / Rob van Wieringen