Somalische Dag van de Onafhankelijkheid 2022

Op zaterdag 2 juli 2022 organiseerde Stichting Somaliërs Haarlem & Omgeving in het Centrum Schalkwijk Divers de onafhankelijkheid dag van Somalië die op 26 juni 1960 werd opgericht.

Het was een dag van samenzijn van verschillende mensen met verschillende achtergronden: mannen, vrouwen, jongeren en kinderen. Er was volop ruimte om met elkaar ongedwongen te praten onder het genot van een heerlijke Somalische maaltijd en allerlei vruchtensap. Zo waren er mensen uit Somalië, Syrië, Eritrea, Soedan, Egypte en meer. Ook waren een groot aantal mensen uit Schalkwijk en Boerhave hiernaartoe gekomen. Wij denken dat er in totaal ruim 80 mensen aanwezig waren die allen heel geanimeerd met elkaar in gesprek waren.

Naast activiteiten voor de volwassenen was er in een van de zalen van het Centrum een DJ gehuurd die Somalische en ook andere Afrikaanse muziek draaide waar vooral veel jongeren op af kwamen. Er werd geluisterd maar met name veel gedanst door vooral veel meisjes waarvan een groot deel was gekleed in jurken van de Somalische vlag.

Ook aan de kinderen was gedacht. Aam de achterzijde van het gebouw is een grote open ruimte waar tal van speeltoestellen van kinderen stonden opgesteld waaronder een springkussen waar veel gebruik van werd gemaakt

Wij kunnen terugkijken op een leuke en ontspannen dag waar veel mensen met elkaar in contact zijn gekomen en hebben genoten van deze dag samen met elkaar.