• 16 december 2008

Fiqi Medisch Centrum

Miirta (Miirjiicley) is een dorp in het midden van een grote nomadische gemeenschap. Dit deel van het land is zeer geschikt voor veeboeren. De nomaden in dit gebied hebben een gebrek aan onderwijsmogelijkheden voor hun kinderen, gebrek aan basisgezondheidszorg en een onveilige leefomgeving. Op zoek naar een oplossing voor de problemen is deze gemeenschap in het begin van 2004 in contact gekomen met stichting ISKAASHI. Naar aanleiding van dit contact is er in 2005 de Abdiyo basisschool gebouwd.

Onder de lokale bevolking van Miirta was de behoefte aan een kliniek in het dorp groot. De bewoners van Miirta en omgeving hadden dringend behoefte aan verzorging van moeders en baby’s en vaccinaties voor hun kinderen en hun dieren. Daarnaast was er behoefte aan voorlichting op het gebied van HIV/AIDS en vrouwenbesnijdenis. Een kliniek zou hen in deze behoeften moeten kunnen voorzien. Om deze non-profit georiënteerde kliniek met ongeveer zeven kamers te bouwen en daarnaast te voorzien van water, elektriciteit en medische apparatuur is dit tweede gezondheidszorgproject opgestart.

Na een korte cursus voor de medewerkers van deze kliniek in het begin van 2008, is de bouw van de kliniek gestart door de lokale bevolking. Deze vond plaats tussen oktober 2008 en januari 2009. Ons kantoorhoofd in Somalië is naar Miirta gereisd om de uitvoering van de bouw te coördineren. De piraterij, de droogte en de turbulente zee zorgden voor hogere kosten en zwaardere werkomstandigheden. Desondanks verliep de bouw volgens plan en kon de kliniek tussen januari en maart 2009 ingericht worden. De kliniek is uiteindelijk in april 2009 in gebruik genomen.

Meteen na de opening van de kliniek was het aantal mensen dat medische hulp nodig had groter dan de arts en verpleegkundigen aankonden. Het is duidelijk dat de kliniek nodig was, echter de gebouwde kliniek is te klein en er zullen meer verpleegkundigen en artsen moeten komen om alle patiënten van de nodige medische hulp te voorzien.