• 3 oktober 2010

Kindervakantie A’dam

In en rondom de stad Amsterdam woont een relatief grote Somalische gemeenschap. Deze gemeenschap bestaat uit velen die hun geboorteland zijn ontvlucht wegens de twintig jaar durende burgeroorlog. De vluchtelingen bestaan uit zowel volwassenen als kinderen. Er zijn in de Somalische gemeenschap in Amsterdam verscheidene families waar moeders het alleen moeten zien te redden. Deze alleenstaande moeders moeten zorgen voor de inkomsten van het gezin en zijn daarnaast verantwoordelijk voor de opvoeding en verzorging van de kinderen. Veel van deze alleenstaande moeders zijn echter werkloos en daarom afhankelijk van andere bronnen van inkomsten om brood op de plank te krijgen voor het gehele gezin. Dit betekent dat deze gezinnen niet in ruime financiële omstandigheden leven. Bovendien hebben deze moeders zelf nauwelijks tot geen tijd voor andere dingen.

Vanwege gebrek aan voldoende financiële middelen is het voor deze gezinnen vaak onmogelijk om op vakantie te gaan. Uitjes zitten er meestal ook niet in. De gehele zomervakantie blijven de kinderen dus thuis, dit in tegenstelling tot veel van hun leeftijdsgenootjes. Na de zomer komen de Somalische kinderen die leeftijdgenootjes wel weer tegen op school en die zitten vol met leuke verhalen over hun belevenissen op vakantie. Ook in de klas wordt vlak na de zomer vaak enige tijd besteed aan de genoten vakanties van de scholieren.

Stichting Iskaashi heeft een nauwe band met de Somalische gemeenschap in Amsterdam. In de zomer van 2010 is daarom een vakantie georganiseerd voor deze groep. Door dit plan werd er een mogelijkheid gecreëerd voor een groep Somalische kinderen uit Amsterdam om op vakantie te gaan zodat zij dit jaar niet voor hun klasgenootjes hoeven onder te doen. Voor de moeders is het meteen ook een kans om de zorgen voor hun gezin even uit handen te geven – als zij dat willen – en zelf even te genieten van vrije tijd. Voor even kunnen de moeders en kinderen hun dagelijkse problemen en moeilijkheden vergeten. De groep kan onbezorgd genieten van een volledig verzorgde vakantie met anderen die in dezelfde situatie zitten.

Project
Op maandag 9 augustus was het zover, 37 mensen waarvan 29 kinderen en 8 moeders, stonden in de Bijlmer te Amsterdam te wachten tot de bus ze naar de vakantielocatie zou brengen. Het werden 4 dagen vol activiteiten om niet meer te vergeten. Hieronder is te zien welke activiteiten er per dag hebben plaatsgevonden.

 • 09-08-10 Vertrek naar boerderij Holtien te Dwingeloo
 • Kennismaking groep dmv speurtocht
 • Sport en spel op het terrein rondom de boerderij
 • Avondeten
 • Sport en spel op het terrein rondom de boerderij

 

 • 10-08-10 Attractiepark Slagharen
 • Avondeten
 • Filmavond

 

 • 11-08-10 Dierenpark Emmen en Speeltuin Yukatan
 • Avondeten
 • Sport en spel op het terrein rondom de boerderij

 

 • 12-08-10 Sport en spel op het terrein rondom de boerderij
 • Bonte Middag

 

De boerderij die was afgehuurd had 7 slaapzalen met diverse badkamers, een gezamenlijke woonkamer, een gezamenlijk eetgedeelte en een grote keuken. Rondom de boerderij lag een groot veld waar kon worden gevolleybald, gebasketbald, gevoetbald en op speeltoestellen kon worden gespeeld. Tevens was er ruimte om een kampvuur te bouwen en een apart ‘huisje’ waarin een tafeltennistafel, een tafelvoetbaltafel en een dartbord stonden. Kortom, genoeg ruimte voor diverse sporten en spellen. Stichting Iskaashi had gezorgd voor de diverse attributen en benodigdheden voor deze en andere spellen. Terwijl de kinderen zich vermaakten konden de moeders langs de kant met een schuin oog toekijken en ondertussen bijkletsen of even tot rust komen. De tweede en de derde dag zijn we met de hele groep naar een pretpark respectievelijk dierentuin geweest. Na het ontbijt werden we opgehaald met een bus die ons naar de locatie bracht. Na een lange dag vol attracties, dieren en speeltuinen bracht dezelfde bus ons dan weer terug naar de boerderij. Omdat de meeste kinderen vrij moe waren na een lang dag in een pretpark, en het weer niet meewerkte, werd er na het eten een film opgezet waarbij ze zelf konden beslissen of ze die wilden kijken of ging buitenspelen. Zo konden ook de moeders en de begeleiding even tot rust komen en de noodzakelijke dingen voorbereiden. De films werden beide avonden zeer gewaardeerd.

De laatste dag was er ‘s middags een bonte middag georganiseerd. De kinderen waren in eerste instantie heel verlegen maar nadat er één groep had opgetreden waren ze niet meer te stoppen en heeft de begeleiding, die de jurytaak op zich had genomen, van vele optredens mogen genieten. Aan het einde van de dag werd er patat gegeten en was het helaas alweer tijd om terug te gaan naar Amsterdam.

Evaluatie
In de aanloop naar de vakantie en tijdens de vakantie is er veel gebeurd. De kinderen en hun moeders zijn met een ervaring rijker en zeer tevreden naar huis gegaan, maar er waren ook een aantal leermomenten.

Toen er eind 2009 twee vrijwilligers waren die voldoende tijd konden steken in de kindervakantie is er een projectplan geschreven en gestart met het zoeken naar fondsen. Dit laatste bleek niet makkelijk. Al snel werd duidelijk dat de twee weken die we oorspronkelijk voor ogen hadden niet realiseerbaar waren waardoor het plan werd teruggebracht naar één week. Het feit dat er tot op het laatst onzekerheid was of er genoeg geld bij elkaar gehaald zou worden had een aantal gevolgen. Ten eerste moest bij alles waar van te voren al een bedrag moest worden aanbetaald (de locatie, huren van een bus etc.), gevraagd worden of we een mondelinge afspraak konden maken en later mochten betalen. Dit heeft tot gevolg gehad dat we enkele locaties niet hebben gekregen. Ten tweede konden we de groep die mee zou gaan nog niet garanderen dat het door zou gaan.

Via SOMVAO (de Somalische vereniging Amsterdam en omstreken) hebben wij de groep samengesteld. Omdat zij een groot netwerk hebben en daardoor veel Somaliërs kennen konden zij aangeven welke gezinnen er mee wilden en welke voldeden aan de doelgroep die wij zochten. Ondanks dat er op zeer korte termijn (3 weken voor de vakantie) pas zekerheid was dat de vakantie doorging is het binnen die korte tijdsperiode gelukt om de groep samen te stellen. Deze korte tijdsperiode heeft wel tot gevolg gehad dat niet iedereen volledig aan de doelgroep voldeed. Door de volgend keer ver van te voren te beginnen met het organiseren en een nauwkeurigere selectie willen wij dit in de toekomst voorkomen. Het vinden van begeleiders die vrijwillig mee wilden was geen probleem.